̲ò ̲Ѳ
̳

09.05.2019


Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održan je 9. svibnja 2019. godine okrugli stolTerminološki izazovi i novi smjerovi znanstvenih istraživanja, a Hrvatska je prvi put bila domaćin zasjedanja Terminološke komisije Međunarodnoga slavističkog komiteta.

Okrugli stol organizirali su Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Znanstveno vijeće za antropologijska istraživanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Terminološka komisija Međunarodnoga slavističkog komiteta. Skupu su se obratili predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt, predsjednica Hrvatskoga slavističkog odbora prof. dr. sc. Bernardina Petrović te uime suorganizatorâ predsjednik Akademijina Znanstvenoga vijeća za antropologijska istraživanja akademik Pavao Rudan, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dr. sc. Željko Jozić i predsjednica Terminološke komisije Međunarodnoga slavističkog komiteta prof. dr. sc. Viktorija Ljudvihivna Ivaščenko.

Okrugli stol sastojao se od dva tematska bloka:Terminološki izazovi – prikaz stanja i planoviiNovi međunarodni projekt:Izrada baze terminološkoga nazivlja. U prvome bloku predstavljen je terminološki rad u Hrvatskoj: Siniša Runjaić predstavio jeHrvatski terminološki portal(http://nazivlje.hr), Bruno Nahod predstavio je terminološku bazuStruna(http://struna.ihjj.hr/), a Anita Sujoldžić projektHrvatsko antropološko nazivlje, koji je izrađen u okviru Strune. Ti su referati zamišljeni kao poticaj za diskusiju o otvorenim terminološkim pitanjima i problemima, pa je akademik Stanko Popović iznio svoja razmišljanja o još jednome projektu koji je izrađen u okviru strune Hrvatsko nazivlje u fizici. U drugome dijelu Okrugloga stola predsjednica Terminološke komisijeViktorija Ljudvihivna Ivaščenko izložila je planove za rad na novome projektu Komisije projektu izrade terminološkoga nazivlja, a Lana Hudeček i Milica Mihaljević izložile su rezultate rada na hrvatskome terminološkom nazivlju te predložile model obrade terminološkoga nazivlja. Sergej Dimitrijević Šelov predstavio je rječnikGlossary of terms used in terminologykao moguće polazište za izradu rječnika terminološkoga nazivlja. U raspravi su članovi Terminološke komisije iznijeli svoja iskustva rada na terminološkome nazivlju.

Nakon okrugloga stola održano je zasjedanje Terminološke komisije.

***

9 쳿 쳿 , 쳿 , , ̳ ' ̳ ,

³ 쳿 , .Velimir Neidhardt.
³ :
쳿 , .Pavao Rudan;
, . Željko Jozić;
, .Bernardina Petrović;
, ...Viktorija Ivaščenko.